Hur många lampor bör du ha i ditt vardagsrum?

lampa

Ett av de rum i våra hem, där det oftast är flest lampor i, det är vardagsrummet. Det är inte så konstigt, för det är ju ett rum de flesta av oss gärna vistas i mycket. Det är i det rummet vi ser på tv, umgås, spelar spel, handarbetar, läser och så vidare. Ljussättningen i detta rum är viktig. Du kan hitta en massa bra lampor på lamp24.se om du vill.

För att du ska kunna skapa det ultimata vardagsrummet, som passar alla sorters behov så behöver du se till att du har rätt antal lampor samt att det kan vara bra att placera ut dem på olika sätt. 

I ett vardagsrum bör du minst ha 5 ljuskällor, gärna 10! Dock beror det även lite på hur stort eller litet vardagsrum du har så klart. 

Lampor på olika nivåer

Du ska inte välja samma sorts lampa, för hur bra är det med 10 taklampor eller 10 golvlampor liksom! Du bör välja att ha taklampa, bordslampa, golvlampa, vägglampa och så vidare i en bra mix. Se även till att du placerar ut dem på olika nivåer och höjder. 

Om du vill ha en mer ombonad känsla i ditt vardagsrum så kan du satsa på att ha många små ljuskällor om du vill. Du kan även ha ljusslingor och ljuslyktor med värmeljus eller blockljus som komplement. 

Använd väggbelysning för att göra rummet större

En del vardagsrum är ju ganska så små, men det går att få dem att kännas större. Det med rätt belysning och lampor. Det du kan satsa på är belysning på dina väggar, det i form av vägglampor eller väggarmaturer. Du kan även satsa på att ha punktbelysning på tavlor och annat du har på dina väggar.

Ljusslingor och ljuslyktor är ett fint alternativ

I vardagsrummet vill man ju ibland göra det extra mysigt. Det kan du göra på flera olika sätt. Bland annat kan du använda dig av fina ljusslingor och hänga upp dem eller lägga dem i ett skåp med dörrar av glas. Det går även att satsa på LED lister och annat för att göra det mysigare.

Levande ljus är en annan sak som höjer stämningen. Du kan satsa på fina ljuslyktor i olika storlekar och ha utplacerade lite varstans i ditt vardagsrum.

Hitta rätt taklampa till ditt vardagsrum

Taklampor är något som är bra att ha i alla dina rum. När det gäller att ha en i vardagsrummet, så kan det vara svårt att veta vad som kan tänkas passa. Det kan vara snyggt att ha en som hänger ganska långt ner, över soffbordet. Det är även snyggt att ha flera lampor i grupp i olika höjd.

Du som har ett stort vardagsrum du kan satsa på att ha en vacker kristallkrona. Annars är det bra alternativ med spotlights på skena, eller att du väljer en klassisk takfläkt med lampor. Du har även alternativet att sätta upp en enklare plafond i ditt tak om du föredrar det.